ضرورت آزمایش های قبل از ازدواج بر کسی پوشیده نیست. لذا در اینجا بطور خلاصه به فواید آزمایش های پیش از ازدواج می پردازیم. انجام این آزمایش ها از دو جنبه خیال ما را را حت می کند :
همانطور که می دانید بررسی سلامت زوجین از لحاظ بیماری های مقاربتی مانند ایدز، سیفلیس و سایر بیماری های عفونی لازم است. افراد مبتلا به چنین بیماری هایی میتوانند سالها بدون بروز هیچ علائمی ناقل این بیماری باشند. همچنین این بیماری ها می توانند از مادر به جنین منتقل شوند. و در نهایت زندگی زناشویی را با مشکلاتی روبرو کنند.
با توجه به اینکه برخی از بیماری های پنهان مانند سفلیس، HIV (ایدز)، هپاتیت B و هپاتیت C ممکن است در بدن پدر یا مادر باشد بدون اینکه از وجود آن اطلاعی داشته باشند و علائم بیرونی مشخص نباشد، بایستی آزمایش هایی جهت مشخص نمودن این عفونت ها در بدن انجام شود. زیرا سلامت جنین و مادر تحت شعاع این بیماری ها قرار گرفته و حتی احتمال مرگ وجود دارد.
معمولاً بطور کلی روند کارهای آزمایش ازدواج مشخص است. ولی ممکن است در برخی از آزمایشگاه ها، جزئیات متفاوت باشد. با این حال ترتیب کارها بدین صورت است که شما و همسرتان پس از حضور در آزمایشگاه در ساعات اول صبح، حدود ساعت 7 تا 8 صبح، مراحل ثبت نام شما به عنوان زوجین آغاز می شود.
معمولاً تا ساعت 10 صبح آزمایش خون و پس از آن آزمایش ادرار انجام می شود. بعد از آن زمانی برای تزریق واکسن کزاز باید در نظر بگیرید (حدود یک ساعت) و سپس حضور در کلاس مشاوره خانواده (حدود یک ساعت). در این مدت نتایج آزمایش ادرار و خون آماده شده و حوالی ظهر، ساعت 12 تا 13 ، مراحل آزمایش ازدواج تمام می شود.
نمونه خون برای تشخیص بیماری های سفلیس و تالاسمی (کم خونی) از زوجین گرفته می شود. همچنین در صورت تمایل می توانید آزمایش ایدز (HIV)، هپاتیت B، هپاتیت C و ژنتیک را با پرداخت هزینه اضافه درخواست نمایید.
نکته : در آزمایش ازدواج، نیاز به ناشتا بودن نیست. پس می توانید صبحانه میل کنید.
نمونه ادرار برای بررسی و تشخیص اعتیاد از زوجین مورد نیاز است. توصیه می شود یک هفته قبل از انجام آزمایش ازدواج، مصرف داروهای حاوی کدئین را متوقف کنید. لذا اگر داروی خاصی مصرف می کنید، حتماً قبل از انجام آزمایش با پزشک خود مشورت نمایید، تا در صورت امکان از چند روز قبل از انجام آزمایش، مصرف آن را متوقف کنید.
نکته : در آزمایش ادرار، اعتیاد به سیگار، قلیون و الکل نشان داده نمی شود.
نکته : پریود بودن خانم، اختلالی در جواب آزمایش ایجاد نمی کند، پس موقع عادت ماهانه جای نگرانی وجود ندارد.
تمدید یا تزریق واکسن کزاز برای خانم ها اجباری است. مگر اینکه مدرکی ارائه شود تا نشان دهنده تزریق این واکسن در کمتر از 10 سال گذشته باشد. آقایان نیز بخاطر تزریق این واکسن در دوران خدمت سربازی نیازی به تزریق مجدد ندارند. ضمن اینکه کزاز از جمله بیماری هایی است که از مادر به جنین منتقل می شود. لذا تزریق آن برای خانم ها اجباری است.
دانستن مسائلی از جمله آمارهای متعدد مثل آمار طلاق و ازدواج، عوامل رایج طلاق در زوجین و حتی دانستن مسائل جنسی، پیش از ازدواج ضروری است. همچنین راه های حل مشکلات زناشویی و پیشگیری از اختلافات خانوادگی در این کلاس بیان می شود.
در برخی موارد ممکن است نمونه خون یا ادرار قابل تشخیص نباشد و یا توسط عوامل بیرونی آلوده شده باشد. در این حالت تمام آزمایش های ذکر شده، مجدداً اخذ و نتیجه پس از بررسی دقیق تر اعلام می شود.
در برخی موارد نیز ممکن است به دلیل وجود کم خونی (تالاسمی) مخصوصاً در خانم ها، آزمایش خون مجدداً اخذ و نمونه مورد بررسی دقیق تر قرار بگیرد.
در نهایت
پس از به اتمام رسیدن کارهای فوق، جواب آزمایش ازدواج شما بصورت مهر و موم شده توسط آزمایشگاه آماده می شود و در یک پاکت بصورت پلمپ در اختیار زوجین قرار می گیرد. در این مرحله بایستی جواب آزمایش ازدواج را به دفترخانه ای که قبلاً هماهنگ کردید، برسانید.
نکته اول : از زمان صدور جواب آزمایشِ ازدواج شما فقط و فقط یک ماه وقت دارید تا عقد رسمی را در دفاتر ازدواج ثبت کنید. درغیر این صورت تمام آزمایش ها بایستی تکرار شود و برگه جدید از آزمایشگاه مجاز ازدواج دریافت نمایید.
نکته دوم : جواب آزمایش ازدواج، در همه دفترخانه های رسمی ثبت ازدواج و در تمام کشور معتبر است. و شما می توانید تا مهلت زمانی مشخص (حداکثر سی روز) نسبت به ثبت عقد خود اقدام بفرمایید.
برای ثبت ازدواج در دفاتر رسمی ثبت عقد و ازدواج، ارائه برگه آزمایشگاه ضروری می باشد. آزمایش های خون و ادرار اجباری هستند و از تمام زوجین پیش از ازدواج اخذ می گردد. با این حال آزمایش های ژنتیک، ایدز و انواع هپاتیت اختیاری بوده و در صورت تمایل زوجین از ایشان اخذ می گردد.
برای مشاهده لیست آزمایشگاه های ازدواج تهران، به آدرس زیر مراجعه کنید :